poniedziałek, 02 września 2013 11:49
|
Ju? bez ma?a 100 tradycyjnych, lokalnych, rodzinnych przepisów zebranych zosta?o w ramach akcji „Jak smakuje Przedgórze”, prowadzonej przez lokalna grup? dzia?ania „Kwartet na Przedgórzu” oraz portal kulinarny Co? na Z?b TV. – Przepisów szuka? b?dziemy jeszcze przez miesi?c, potem zostan? opracowane i wydane w formie ksi??ki o charakterze kulinarno-turystycznym. Specjalne jury wybierze te? najlepsze przepisy, których autorzy zostan? nagrodzeni – mówi Piotr Kania, prezes zarz?du LGD Kwartet na Przedgórzu. Zasadniczym celem akcji jest ochrona dziedzictwa kulinarnego Przedgórza oraz zachowanie, a czasem wskrzeszenie tradycyjnych dla gmin Borz?cin, Brzesko, D?bno i Rad?ów przepisów. To tak?e zach?ta do zdrowego, smacznego, opartego na naturalnych sk?adnikach jedzenia. – Jest jeszcze jeden aspekt naszego dzia?ania, mianowicie, promocja Przedgórza poprzez kulinaria – mówi Piotr Kania. – Obecnie turystyka kulinarna staje si? coraz popularniejsza. Mamy atuty w postaci unikatowych przepisów, chcemy zach?ci? do ich kosztowania, tutaj u nas.
A jak smakuje Przedgórze? – Jestem zaskoczony ró?norodno?ci? potraw, ich niezwyk?ym, bo zupe?nie naturalnym smakiem – mówi Pawe? Piszczek, felietonista kulinarny, wydawca portalu Co? na Z?b TV. – Kosztuj?c tych wszystkich pyszno?ci, nie mog? si? oprze? wra?eniu, jak wiele tracimy nie jedz?c tak na co dzie?. Kuchnia jest prosta, oparta o to, co tutaj ro?nie, co mo?na wyhodowa?. Kapusta, ziemniaki, buraki, karpiele, ?liwy, grzyby, ser, jaja, mleko, kasze, m?ka, na nich opiera si? tutejsza tradycyjna kuchnia. Same nazwy to ju? poezja: kud?acze, papuchy, bryjka, kajpus, rosó? z gwo?dzia, zupa pietruszczana, ko?ocze bryzgane, wie?laki… Obecnie Stowarzyszenie „Kwartet na Przedgórzu” kontynuuje badania terenowe. Specjalne ankiety trafiaj? do kó? gospody? wiejskich, gospodarstw agroturystycznych, so?tysów, parafii, szkó?. Po ich zebraniu i opracowaniu przepisów, poza ksi??k? kulinarn?, nakr?cone zostan? filmy kulinarne z gotowania tych wyj?tkowych potraw. Planowane jest tak?e stworzenie Szlaku Smakoszów Przedgórza i by? mo?e uzyskanie certyfikatów produktów regionalnych.
Kontakt dla dziennikarzy: Piotr Kania, prezes zarz?du Stowarzyszenia „Kwartet na Przedgórzu”: 883 589 900 / 14 684 66 66 / Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamujÄ…cymi. W przeglÄ…darce musi być wÅ‚Ä…czona obsÅ‚uga JavaScript, żeby go zobaczyć. Pawe? Piszczek, wydawca portalu Co? na Z?b TV: 605 05 64 74 Wi?cej na stronie: http://kwartetnaprzedgorzu.pl/projekty/projekty-lgd
|